logo_live_mob

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și Asociaţia pentru Suport și Iniţiativă au decis să înfiinţeze împreună un Spital Oncologic la Tîrgu Mureș, un spital la standarde occidentale, locația fiindrenumită ca un centru medical recunoscut la nivel naţional, de tradiţie, precum și un centru academic medical cu numeroase contacte internaţionale.

Prof. dr. Leonard Azamfirei,rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș, fiind întrebat de ce s-a ales această specializare a răspuns: ”patologia oncologică este foarte frecventă, fiind a doua cauză de mortalitate în România. Sistemul de îngrijiri medicale oncologice este subdimensionat în România, nevoile fiind în creștere. Există metode moderne de diagnostic și tratament care se aplică în centrele oncologice de tradiţie, mai puţin însă în România.”

„Vom oferi servicii integrate de medicină preventivă și curativă, alături de consiliere psihologică și spirituală, fără a face nicio discriminare de statut social, etnie sau religie. Accesibilitatea este una dintre valorile asumate în declaraţia de misiune a Spitalului Adventist”, a precizat Remus Benţa, președintele Asociaţiei pentru Suport și Iniţiativă (ASI) România.

Cheltuielile standard de îngrijire vor fi asigurate prin contractul de servicii medicale pe care spitalul îl va încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate, precum și prin programele de oncologie finanţate de Ministerul Sănătăţii. Vor fi și programe de asistenţă socială pentru pacienţii cu dificultăţi financiare majore.

De ce se numește Spitalul Adventist? Care este legătura dintre religie și medicină?

”Încă de la începuturile ei, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a acceptat responsabilitatea de a-L face cunoscut lumii pe Hristos și prin acţiuni practice şi crede că aceasta include obligaţia morală de a păstra demnitatea umană prin obţinerea unui nivel optim de sănătate fizică, mintală şi spirituală. Spitalul Adventist din România se alătură astfel celor peste 175 de spitale și 351 de clinici ce fac parte din sistemul adventist de sănătate din întreaga lume. Credem că a ajuta semenul în nevoie este religia pusă în practică”, a subliniatȘtefan Tomoiagă, președintele Bisericii AZȘ din România.

Spitalulul urmează să aibă 150 de paturi și o paletă complexă de servicii pentru pacienţi, fie în regim de internare, fie în ambulatoriu.

Facilităţi pentru pacienţi:
• Servicii medicale pentru pacienţi în ambulatoriu: diagnostic, tratament
specific și recuperare adecvată
• Servicii medicale pentru pacienţi internaţi
• Spitalizare de o zi
• Spitalizare prelungită
• Îngrijiri paliative

Activităţi principale:
• Activităţi medicale
• Programe de prevenţie
• Examinare/screening pentru diagnosticare precoce
• Diagnostic
• Terapie (Medicală, Chirurgicală, Radioterapie)
• Urmărire post-tratament
• Suport spiritual și psihologic pentru pacienţi și aparţinători

Servicii medicale:
• Imagistică medicală de înaltă performanţă (RMN, CT, angiografie, radiologie digitală, mamografie, ecografie)
• Medicină nucleară
• Endoscopie digestivă și bronhopulmonară
• Laborator de analize medicale
• Radioterapie terapeutică și paliativă (accelerator linear, brahiterapie, radioterapie intraoperatorie)
• Tratament chirurgical (săli de operaţie, saloane de terapie intensivă)
• Chimioterapie
• Terapia durerii și terapie nutriţională medicală
• Recuperare medicală

Spitalul și-a propus să colaboreze strâns cu instituţii medicale care se bucură de prestigiu în domeniul tratamentelor oncologice, primul parteneriat de acest fel fiind deja demarat. Spitalul Universităţii Loma Linda, din California (SUA), colaborează cu Spitalul Adventist din România încă din etapa de planificare a acestuia.

Prezent la Convenţia ASI din luna octombrie 2017, pentru a confirma public fundamentarea parteneriatului internaţional, președintele și directorul general al Spitalului Universitar Loma Linda, dr. Richard Hart, a împărtășit pentru Semnele Timpului câteva dintre motivele care l-au determinat să se implice în acest proiect: „Am urmărit dezvoltarea Bisericii Adventiste din România și în special interesul acesteia în domeniul sănătăţii, de mai mulţi ani. În trecut am organizat aici conferinţe pentru profesioniștii din domeniul sănătăţii și am avut ocazia chiar să văd cum doi dintre absolvenţii noștri, Nicolae și Valentina Dan, au lansat cu succes un centru de sănătate. Așa că atunci când mi-au solicitat sprijinul în demararea unui spital adventist cu profil oncologic am vrut mai întâi să știu cât de dedicaţi sunt, dacă au resursele financiare necesare, cine le sunt partenerii și dacă ţara este pregătită pentru un spital de specialitate. Prima mea vizită, în luna ianuarie, m-a convins că aceste aspecte sunt rezolvate, prin urmare am fost gata să ne implicăm într-o planificare minuţioasă.”

Dr. Hart a declarat că Loma Linda va sprijini viitorul spital adventist pe direcţii multiple. „Noi operăm un institut multidisciplinar cu direcţie oncologică ce oferă servicii medicale chirurgicale și de radioterapie specializate pe cancer și ne face plăcere să împărtășim expertiza noastră și cele mai noi protocoale ale noastre pentru dezvoltarea spitalului adventist din România. De asemenea, avem experienţă în strângerea de fonduri, strategii de management și guvernare și, pe lângă modele financiare și modele de design care asigură funcţionalitatea spitalelor, avem experienţă în strategii de gestionare a fluxului de pacienţi. Toate acestea vor fi extrem de importante la diferite stadii ale dezvoltării proiectului. În plus, fiindcă tot mai multe noi terapii devin disponibile pentru vindecarea cancerului, credem că le putem oferi pacienţilor din România posibilitatea de a lua parte la studii clinice pentru noile tratamente ce sunt oferite acum în America.”

Statistici recente ne ajută să contextualizăm afirmaţiile dr. Hart. „Doar 6% dintre pacienţii cu cancer din România declară că au luat parte la studii clinice cu medicamente oncologice, în timp ce 53% din populaţie consideră că intrarea într-un studiu clinic oferă acces la tratamente de ultimă oră, mai bune decât cele existente”, se arată în studiul InoMed. Cercetarea a indicat totuși că informaţia despre inovaţia în oncologie nu ajunge foarte ușor la pacientul român, care tinde să aibă așteptări limitate cu privire la terapiile inovatoare: „Mulţi români pur și simplu nu știu și nu cred că dinamica dezvoltării medicamentelor în cancer este atât de intensă și în fiecare an se aprobă medicamente personalizate sau imunoterapii care au potenţialul de a schimba destinul unui pacient cu cancer.”

Preţul plătit pentru lipsa de informare este mai mare decât ne putem închipui. „În fiecare an, în România, sunt diagnosticate 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala”, declara Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, într-un interviu pentru Agerpres. „Deci, 130 de pacienţi mor zilnic în România de patologia oncologică din varii motive. Unii descoperă boala prea târziu, unii n-au acces la investigaţii și tratamente. Mulţi dintre cei 130 ar fi putut fi salvaţi sau, mă rog, li s-ar fi putut prelungi viaţa, dar, neavând acces la tratamente și investigaţii, ei mor fără nicio șansă”, a conchis Irimia.

Spitalul Adventist din Tîrgu Mureș ar putea fi o șansă pentru acești pacienţi începând cu anul 2020, când fondatorii estimează că s-ar finaliza prima dintre cele trei etape de construcţie și dare în folosinţă a spitalului, cea de ambulatoriu. Următoarele două etape, cea pentru internare și chirurgie, precum și cea de dezvoltare a unui centru de prevenţie și stil de viaţă vor fi implementate, fiecare, la câte doi ani de la finalizarea etapei anterioare.

(Sursa: semneletimpului.ro)

Copyright © 2018 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==