Se spune că fiecare sămânţă care încolţeşte conţine toată energia nutritivă şi forţa vitală necesare pentru a da naştere plantei mature. Dacă este aşa, ar trebui să consumăm germeni cât mai des!
Germenii sunt seminţele de legume sau de cereale care, în condiţii favorabile, încolţesc transformându-se în plante micuţe. Despre aceste plante nou-născute se spune că au germinat şi că au devenit germeni.
Beneficiile consumului de germeni
Consumul de germeni aduce mari beneficii sănătăţii datorită capacităţii lor de a energiza mintea, corpul, sângele şi organele. Aceste beneficii se datorează concentraţiei mari de substanţe nutritive antioxidante care luptă împotriva radicalilor liberi: vitaminele A, C, E şi B; toată gama de minerale, inclusiv zincul şi seleniul; aminoacizii liberi şi enzimele antioxidante.
Compoziţia germenilor favorizează o serie de procese în organism menţinându-l într-o stare optimă. Dacă ne facem un obicei din a consuma germeni, putem fi siguri că:
– Vom avea un sistem imunitar mai puternic şi vom fi mult mai rezistenţi faţă de răceli, gripe sau chiar boli mai severe.
– Vom beneficia de un nivel superior de proteine, chiar mai mare decât cel pe care îl au majoritatea salatelor sau legumelor cu frunze verzi.
– Ne vom bucura de o digestie excelentă favorizată de vitaminele, mineralele şi enzimele din germeni.
– Vom avea un ficat mai sănătos întrucât germenii stimulează fluxul energetic al acestuia, readucându-l în stare de funcţionare normală.
Studii recente realizate la Universitatea Yale au dovedit că valorile vitaminelor şi mineralelor sunt de câteva sute de ori mai mari în germeni decât în planta matură.
De exemplu: procentul vitaminelor B creşte în germeni de aproximativ 2.000 de ori, iar conţinutul de vitamine are o creştere de 500%.
Surse de germeni
Când spunem germeni trebuie să ne gândim la orice tip de seminţe de legume şi de cereale care pot fi puse la încolţit şi din care obţinem o plăntuţă în 3-5 zile.
Seminţe – de dovleac, floarea-soarelui, trifoi, susan, lucernă;
Cereale – grâu, mei, secară, orez, ovăz, porumb, amarant;
Leguminoase – fasole albă, fasole roşie, fasole neagră, soia, mazăre, năut;
Nuci – migdale, nuci, fistic, alune de pădure.
Cum obţii germeni acasă
Poţi să beneficiezi de proprietăţile nutritive de excepţie ale germenilor chiar la tine acasă. Trebuie să urmezi câţiva paşi simpli pentru a-i obţine:
Clăteşte seminţele, aşază-le într-un borcan şi acoperă-le cu apă fiartă şi răcită. Lasă-le la înmuiat într-un loc întunecat.
A doua zi strecoară seminţele în alt vas, clăteşte-le şi strecoară-le bine. Lasă-le din nou la întuneric.
Când seminţele încep să încolţească aşază vasul la lumină până când apar germenii.
Nu uita să depozitezi germenii imediat la frigider. Termenul lor de valabilitate este de 2-3 zile.
(revistafelicia.ro)