logo_live_mob

„Biblia a fost și rămâne cartea cu cea mai mare influență asupra gândirii mele”. Această declarație recentă a fost rostită nu de un teolog și nici de cineva din spațiul fundamentalismului religios. Ci de un politician de calibru mondial: Hillary Clinton. Poziționarea ei față de cartea sfântă a creștinismului poate genera o serie de întrebări referitoare la maniera în care politicienii utilizează în general Biblia dincolo de viața privată.

Fostul secretar de Stat american a afirmat într-un interviu acordat The New York Times că este o avidă cititoare de cărți, iar gusturile de lectură îi sunt destul de variate. Unii pot să fie surprinși să afle că biblioteca ei include chiar memorii ale unor republicani (adversari ai taberei democrate pe care ea o reprezintă), cum ar fi cele ale lui George W. Bush sau „Credința părinților mei”, a senatorului John McCain. Printre cărțile recomandate studenților pentru lectură, ea s-a referit la „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen sau „Lista lui Schindler”, cartea care a stat la baza ecranizării de succes a lui Spielberg.

Însă jurnaliștii nu și-au limitat întrebările doar la acest gen de lectură. Una dintre cerințele lor a fost ca fosta prima doamnă a SUA să numească cartea care a făcut-o „să fie ceea ce este astăzi”.

Hillary Clinton a menționat fără ezitare alegerea: Biblia. „Am crescut citind-o, am memorat pasaje din ea și am fost ghidata de ea. Mi se pare încă o sursă de înțelepciune, mângâiere și încurajare”, a spus fostul secretar de Stat american.

Interviul lui Hillary Clinton acordat ziarului american a fost ca urmare a lansării volumului de memorii intitulat „Alegeri dificile”. Lansarea cărții este însoțită de un turneu de promovare care seamănă mai degrabă cu o precampanie pentru prezidenţialele din 2016. Fiindcă memoriile au un conținut eminamente politic. Și aceasta în condițiile în care Hillary Clinton este considerată ca având cele mai mari şanse pentru a câştiga mandat din partea democraţilor pentru a candida la următoarele alegeri prezidențiale.

Este un fapt cunoscut că tabăra adversă mizează de regulă pe un candidat care să aibă un impact asupra mediului profund religios american. Așa a fost contracandidatul lui Obama, mormonul Mitt Romney. Acum presa vehiculează candidatura adventistului Ben Carson. Devine evident că marea bătălie se va da pe acest segment electoral, deloc nesemnificativ în peisajul politic american. Orice invocare a Bibliei poate aduce voturi. Aproape că nici nu mai contează motivația apelului la Biblie.

Aceasta nu înseamnă că toți politicienii americani invocă Biblia din interese electorale. Unul dintre președinții cei mai exemplari în privința relației sale cu religia a fost Jimmy Carter. Deşi nu a pretins niciodată că poate constitui un model în experiența creștină, nu a negat că a găsit reasigurare în rugăciune când a fost „dezamăgit, tentat sau trist. Cred în Dumnezeu şi ştiu că dacă am o dezamăgire mare, El este acolo”.

Nici Barack Obama nu face excepție. El a vorbit deschis despre credința sa, descriindu-se ca un om care nu a fost crescut în biserică ci a ales creștinismul la maturitate. Rolul pe care l-a jucat pastoral penticostal Joshua DuBois în exercițiul spiritual al președintelui a fost mult timp în atenția presei. Acesta a fost omul care îi trimitea zilnic mesaje devoţionale preşedintelui.

În ciuda acestor evidențe, onestitatea religioasă a președintelui este contestată vehement, considerându-se că legile pe care le-a promovat distrug fibra creștină a națiunii americane. Ben Carson este doar unul dintre cei mai acizi opozanți ai lui Obama plecând chiar de la probleme religioase.

(Semnele timpului)

Copyright © 2018 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==