logo_live_mob

Aproape jumătate din toţi preşedinţii au fost episcopalieni sau presbiterieni, rezultă dintr-un studiu publicat de PewResearch.org.

 Constituţia Statelor Unite este celebră pentru interzicerea oricăror cerinţe sau teste religioase pentru funcţiile publice. Totuşi, majoritatea bărbaţilor care au fost preşedinţi au fost religioşi în mod deschis, cu multe apartenenţe la unele dintre cele mai proeminente denominaţiuni protestante ale ţării. Cu adevărat, aproximativ un sfert dintre preşedinţi – inclusiv unii dintre liderii faimoşi, ca George Washington, James Madison şi Franklin Roosevelt – au fost membri ai Bisericii Episcopale, succesoarea americană a Bisericii  Anglicane.

 Următorul grup mare de preşedinţi era afiliat cu Biserica Presbiteriană, care are rădăcini în Scoţia. Andrew Jackson, Woodrow Wilson şi Ronald Reagan, care aveau rădăcini scoţiene-irlandeze, au fost printre preşedinţii care au aparţinut acestei denominaţii.

 Chiar dacă mult timp Romano-Catolicismul a fost denominaţiunea religioasă cea mai largă a naţiunii, John F. Kennedy rămâne unicul preşedinte catolic. De la asasinarea lui Kennedy în 1963, doar un alt catolic, John Kerry, a fost candidat la preşedinţie pe buletinul de vot al unui partid major.

 Doi dintre cei mai faimoşi preşedinţi din istoria Americii nu au avut o afiliere religioasă oficială. Primul, Thomas Jefferson, şi-a pierdut credinţa ortodoxă la o vârstă fragedă, dar a continuat să creadă într-un Dumnezeu impersonal ca Creatorul Universului. Jefferson a fost cel care şi-a editat Noul Testament, îndepărtând referinţele la minuni şi păstrând învăţăturile lui Isus.

 Al doilea, Abraham Lincoln, a crescut într-o casă religioasă şi vorbea frecvent despre Dumnezeu (în special ca preşedinte), dar niciodată nu s-a alăturat unei biserici. Oamenii de ştiinţă mult timp au discutat despre convingerile lui Lincoln, inclusiv întrebarea daca el a fost sau nu creştin, iar unele aspecte ale credinţei sale rămân un mister.

 Lincoln nu este singurul preşedinte faţă de care există unele incertitudini despre convingerile alese. Unii preşedinţi au fost mai discreţi decât alţii în ce priveşte înclinaţiile religioase iar alţii dintre ei şi-au mai schimbat convingerile în timpul vieţii.

 De exemplu, al doilea vice preşedinte al lui Lincoln şi în cele din urmă succesorul său, Andrew Johnson, se declara creştin, dar nu a luat parte oficial niciodată la o denominaţiune sau congregaţie. Alt preşedinte din sec 19 , Rutherford B. Hayes, uneori frecventa bisericile metodiste, dar ’’s-a mutat la denominaţiile protestante’’, conform cu Centrul Berkeley pentru Religie, Pace şi Afaceri Internaţionale de la Universitatea Georgetown.

Barack Obama a fost crescut în împrejurări nereligioase, dar s-a convertit la creştinism la maturitate şi a mers la congregaţia Biserica Unită a Lui Cristos – Trinity United Church of Christ – din Chicago. Oricum, în timpul primei campanii prezidenţiale din 2008, Obama a plecat de la această biserică, după nişte declaraţii controversale despre păstorul bisericii, Jeremiah Wright, care a avut parte de atenţie pe scară largă. Astăzi, Obama se declară creştin, dar nu frecventează regulat nici o biserică.

 Obama: „Datoria noastră este să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu”

Președintele Barack Obama a deplâns cu ocazia „Micului Dejun cu Rugăciune” tendința de a transforma religia într-un instrument al răului. În opinia sa, acesta nu este un aspect specific islamului, așa cum unii ar fi înclinați să concluzioneze după atacul din Franța. Și creștinismul are suficiente motive de a nu privi cu prea multă seninătate în urmă. Președintele american a creionat posibile soluții pentru ca acest derapaj să nu fie repetabil.

Chiar de la începutul discursului, publicat pe pagina oficială a Casei Albe, Obama a recunoscut că întotdeauna evenimentul a constituit o șansă de a reflecta asupra propriei călătorii spirituale. Preocuparea sa nu a fost una strict personală, ci, în calitate de lider politic, a căutat îndrumarea lui Dumnezeu nu numai în propria viață, „ci și în viața națiunii noastre”.

 În discursul său, președintele a făcut trimitere la ofensiva motivată religios a organizațiilor teroriste din Siria sau Irak, notând însă că astfel de atrocități nu sunt niște excepții, ci par să fie mai degrabă rezultatul unui comportament tipic uman. În aceeași ecuație ar putea fi incluse „fapte groaznice comise în numele lui Christos”, așa cum au fost cruciadele, inchiziția sau chiar modul în care a fost perpetuată sclavia decenii de-a rândul în cea mai creștină țară de pe glob, așa cum se recomandă a fi SUA.

„Există o tendință în noi, o tendință păcătoasă care poate perverti, denatura credința noastră. În lumea de astăzi, când grupuri care propagă ura au propriile conturi pe Twitter și sunt pline de bigotism, putând contamina spațiul virtual. Astfel intoleranța este mult mai dificil de oprit. Dar Dumnezeu ne obligă să încercăm. Și în această misiune cred că există câteva principii care ne pot ghida, în special pe aceia dintre noi care declară că mai au credință.”

(Știri crestine; Semnele timpului)

Copyright © 2019 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==