logo_live_mob

Libertatea religioasă nu poate fi considerată a fi ceva ce ni se cuvine. Acesta a fost mesajul direct transmis de senatorul republican Orrin Hatch unui grup de apărători ai libertății religioase, ambasadori și reprezentanți ai Congresului american reuniți miercuri, 29 aprilie, pentru cel de-al XIII-a Dineu al Libertății Religioase ce a avut loc în Washington, DC.

„Trăim vremuri tulburi pentru libertatea religioasă atât aici, în Statele Unite, cât și în întreaga lume”, a declarat Hatch, senator de Utah cu șapte mandate și principalul vorbitor al serii. În cadrul unui discurs amplu, el a descris forțele sociale, politice și juridice care remodelează libertatea religioasă, odată considerată a fi un drept uman fundamental inviolabil, dar acum fiind considerat „doar unul” dintre numeroasele drepturi concurente din cadrul societății.

Hatch a vorbit, de asemenea, despre recenta intensificare a violențelor religioase comise de grupuri precum Boko Haram în Nigeria, și despre situația dificilă a minorităților religioase în locuri precum Tadjikistan, Iran, Arabia Saudită, China și multe alte țări.

Cu toate acestea, discursul lui Hatch a avut în centru problema libertății religioase în Statele Unite. Citând o serie de decizii ale Curții Supreme și urmărind acțiunile legislative recente, Hatch a spus că problema libertății religioase devine din ce în ce mai mult un element de dezbinare în politica și societatea americană. El a reamintit experiența sa din urmă cu 20 de ani, fiind unul dintre principalii susținători ai Religious Freedom Restoration Act din 1993, o lege care vizează consolidarea drepturilor la libertate religioasă. La momentul respectiv, legea a avut un sprijin aproape fără precedent din partea ambelor partide. Dar astăzi, a spus Hatch, ar fi aproape imposibilă adoptarea unei legi similare.

Senatorul Hatch a atras aplauze furtunoase atunci când a afirmat că „libertatea religioasă este un drept inalienabil care nu este oferit de guvern, ci de Însuși Dumnezeu. Dacă «vigilența eternă este prețul libertății», atunci nu există nicio altă libertate care să merite mai mult acest preț”.

Cuvintele senatorului Hatch au fost adresate cu mai puțin de 12 de ore înainte de publicarea unui nou raport al unui organism consultativ al Statelor Unite care a descris o situație sumbră a statului libertății religioase pe glob. Comisia Statelor Unite pentru Libertate Religioasă Internațională, cunoscută ca USCIRF, a lansat raportul anual în dimineața care a urmat Dineului Libertății Religioase. În raport se menționează abuzuri în domeniul libertății religioasă în 33 de  țări, vorbind despre o „criză umanitară alimentată de valuri de teroare, intimidare și violență”.

Elizabeth Cassidy, director adjunct pentru politici și cercetare în cadrul USCIRF, a fost unul dintre participanții la Dineul Libertății Religioase. Când a fost întrebată despre tendințele care aveau să fie subliniate în raportul anual al USCIRF, ea a indicat o creștere îngrijorătoare a violenței religioase comise de așa-numiții „actori non-statali” precum ISIS și Boko Haram. Ea a subliniat, de asemenea, circulația persoanelor care fug zone de conflict religios. Raportul USCIRF publicat recent estimează că anul trecut aproximativ 13 de milioane de oameni din țări precum Siria, Republica Centrafricană, Afganistan și Burma, au fost forțați să își părăsească locuințele din cauza fricii de violențe motivate religios.

Cassidy a adăugat că evenimente precum Dineul anual al Libertății Religioase joacă un rol important în a aduce laolaltă oameni și organizații din domenii diferite în sprijinul libertății religioase.

Dineul anual al Libertății Religioase, care în acest an a avut loc la hotelul Willard Intercontinental din centrul orașului Washington, DC, a devenit o tradiție în Washington pentru grupurile de susținători ai libertății religioase, reprezentanții guvernului și comunitatea diplomatică. Acesta este organizat de revista Liberty, Asocația Internațională pentru Libertate Religioasă, Asociație pentru Libertate Religioasă din America de Nord și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

Avocatul Dwayne Leslie, Director pentru Probleme Legislative în cadrul Bisericii Adventiste mondiale, și Melissa Reid, Director Executiv al Asociației pentru Libertate Religioasă din America de Nord, au fost principalii coordonatori ai evenimentului. Potrivit lui Leslie, reuniunea anuală a devenit unul dintre principalele evenimente dedicate libertății religioase ce au loc în Washington.

„A devenit un mod de neprețuit de a aduce laolaltă lideri de opinie și factorii de decizie”, a declarat Leslie. „Acest lucru este deosebit de important acum, când discursul public este din ce în ce mai  mult umplut cu dezbateri referitoare la domeniul de aplicare al libertății religioase și cu exemple tragice de violențe motivate religios.”

Reid este de acord, afirmând că dineul este o oportunitate de a evidenția importanța libertății religioase pentru oamenii de pretutindeni, precum și de a „reafirma angajamentul de lungă durată al Bisericii Adventiste față de libertatea de conștiință.”

Dineul din acest an a marcat ultima ocazie în care Dr. John Graz participă la eveniment în calitate de secretar general al Asociației Internaționale pentru Libertate Religioasă (IRLA). El intenționează să se pensioneze în cursul acestui an. În ultimii 15 ani el a slujit atât ca secretar general al IRLA, cât și  în calitate de Director pentru Relați Oficiale și Libertate Religioasă în cadrul Bisericii Adventiste mondiale.

Dr. Graz a declarat că a crezut că „arătând că iubim și prețuim libertatea religioasă putem răspunde cel mai bine fanatismului religios și intoleranței”. În cadrul dineului, editorul revistei Liberty, Lincoln Steed, i-a înmânat o plachetă lui Graz, menționând multe dintre realizările sale în calitate de apărător al libertății religioase și recunoscându-l ca un „campion al libertății religioase în întreaga lume”.

Alte trei persoane au fost, de asemenea, onorate în cadrul dineului: Tiffany Barrans, director juridic internațional și consilierul juridic în cadrul Centrului American pentru Lege și Justiție; Mihnea Costoiu, senator al României și Rector al Universității Politehnice din București, una dintre cele mai mari universități din sud-estul Europei; Charles Kester, avocat pentru drepturile civile, care s-a stins din viață anul trecut.

Barrans, care a apărat o serie de victime ale persecuției religioase, a fost recunoscut pentru activitatea sa juridică și de susținere a libertății religioase în Statele Unite și în întreaga lume. În prezent, aceasta îl reprezintă pe pastorul creștin Saeed Abedni, care se află într-o închisoare iraniană din anul 2012. În discursul său de acceptare a premiului, Barrans a îndemnat să se acționeze mai mult la firul ierbii, spunând că oricine poate găsi modalități de a promova „respectul pentru diversitatea gândirii și practicii religioase”.

Dr. Graz, care i-a înmânat premiul lui Mihnea Costoiu, l-a numit un „simbol al noii generații de politicieni români care și-au dedicat viața apărării și promovării valorilor democratice ale demnității umane, drepturilor omului și libertății religioase”. Prin intermediul proiectelor sale, a declarat Graz, dnul. Mihnea Costoiu a contribuit la promovarea unei culturi a „respectului reciproc, a acceptării și a egalității” în societatea românească.

Todd McFarland, consilier general asociat al Bisericii Adventiste mondiale, a vorbit despre avocatul Charles Kester, care a murit anul trecut în urma unei embolii pulmonare, la vârsta de 46 de ani. Kester, care a lucrat îndeaproape cu consilierul juridic al Bisericii Adventiste în multe cazuri de libertate religioasă din Statele Unite, nu a fost conservator din punct de vedere religios sau social, a spus McFarland, dar el a fost devotat principiului libertății religioase. McFarland a adus un omagiu abilităților și dăruirii lui Kester, numindu-l un „avocat neînduplecat al celor defavorizați”. Viața și lucrarea lui Kester au demonstrat un adevăr fundamental, a spus McFarland, acela că „libertatea religioasă nu cunoaște nici partid politic, nici partizanat, ci este un drept uman universal.”

Bettina Krause

Sursa: adventist.ro

Copyright © 2019 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==