logo_live_mob

Beneficiile puiului de somn este foarte bine documentat: îmbunătățește performanța și starea emoțională, crește creativitatea și sănătatea. Iată 9 motive să dormi după-amiaza.

Reduce oboseala. Dr. William Anthony, autorul cărții „Arta somnului la muncă” și director al Boston University’s Center for Psychological Rehabilitation susține că puiul de somn de după amiază este rezultatul numeroaselor cerințe la care sunt supuși oamenii din prezent.

Anthony vorbește despre lungile ore de muncă, trezirile de dimineață și multele responsabilități acasă ca fiind principalele motive pentru care mulți oameni au nevoie de somn după amiază. Omul de știință merge chiar mai departe și spune că puiul de somn contracarează oboseala.

Îmbunătățește starea de spirit. Un studiu realizat de către Department of Behavioral Sciences at Hiroshima University din Japan a stabilit că 20 de minute de somn are un efect pozitiv asupra stării de spirit. În cadrul cercetării au participat șapte tineri adulți cu obiceiuri normale de somn care însă nu se odihneau, în mod obișnuit, după amiaza. Subiecții au fost plasați în condiții în care s-au putut măsura perioadele de somn de cele de nesomn după amiaza. O encefalogramă a fost utilizată pentru a fi măsurate undele creierului și o auto evaluare a stării emoțională (alături de alte măsurători) a tinerilor participanți.

Studiul a stabilit că somnul scurt are un efect pozitiv asupra stării de spirit, a creșterii încrederii de sine și a vigilenței.

Îmbunătățește memoria. S-a demonstrat deja că somnul este vital pentru stocarea informațiilor acumulate în timpul unei zile. Însă s-a stabilit și că somnul de după amiază poate îmbunătăți memoria.

Dr. Matthew Walker, profesor de psihologie și neurologie la Universitea Berkeley din California împreună cu echipa sa a recrutat 44 de voluntari – 27 femei și 17 bărbați – pentru un experiment legat de somnul de după amiază. Apoi grupul a fost instruit să memoreze și 100 de nume și fețe și apoi au fost testați – trebuiau să indice cărui nume îi corespundea o anumită fată.
Jumătate dintre subiecți a dormit după amiaza aproximativ 90 de minute în vreme ce cealaltă jumătate a rămas trează. La sfârșitul somnului, ambelor grupuri li s-au dat seturile de nume și fețe. Diferența între performanțele celor două a fost semnificativă – grupul care s-a odihnt după amiaza a avut rezultate cu 20% mai bune decât membrii grupului care au rămas trezi în tot acest timp.

Previne epuizarea mentală. Epuizarea mentală – iritarea, lipsa performanței și frustrarea – este ceva obișnuit printre cei care exagerează cu orele suplimentare. Creierul este suprasolicitat cu stimuli (informație) și când are de făcut ceva ce necesită efort cognitiv apare acest fenomen. Epuizarea mentală se intensifică pe masură ce ziua se scurge.

Într-un studiu publicat în Nature Neuroscience participanților li s-a dat o sarcină preponderent vizuală: să înceapă și să poziționeze (vertical sau orizontal) trei linii pe monitorul unui computer. Pentru ca testul cognitiv să fie și mai solicitant cele trei linii se aflau jos, în partea stângă a ecranului.
Testele au fost împărțite în 4 perioade, iar rezultatele au început să se înrăutățească pe măsură ce timpul trecea: rezultatele din perioada 2 erau mai proaste decât cele din perioada 1, cele din perioada 3 mai slabe decât cele din perioada 2 ș.a.m.d. Când participanților li s-a permis un somn de 30 de minute, scorul nu s-a mai înrăutățit. După o oră de odihnă, performanța a fost la fel de bună ca cea din perioada 1.

5. Îmbunătățește performanța. Studiu după studiu continuă să demonstreze efectul puternic pe care îl are somnul de după amiaza asupra performanței cognitive – datorită faptului că îmbunătățește procesarea informațiilor.

O cercetare realizată de NASA (The National Aeronautics and Space Administration) a arătat că piloții cărora li se permisese un somn scurt (40-45 minute) și-au îmbunătățit performanța de zbor cu până la 34% și vigilența cu 100%. Însă, indiferent că ești sau nu pilot, te vei bucura îmbunătățirea performanței și a vigilenței în orice domeniu ai lucra.

6. Crește creativitatea. Jurnalul Sleep a publicat un studiu care a arătat că somnul după amiaza poate îmbunătăți gândirea creativă. Singura condiție este ca somnul să dureze între 60 și 90 de minute. Întrucât un proces atât de solicitant precum gândirea creativă necesită un ciclu complet al somnului (toate cele 5 stadii ale sale).

7. Îmbunătățește sănătatea inimii. Un studiu realizat în 2007 de către Harvard University’s School of Public Health a descoperit că somnul regulat de după amiaza poate reduce cu până la 37% rata deceselor din cauza bolilor de inimă.

Această statistică este comparabilă cu beneficiile cardiovasculare ale altor activități – dieta sănătoasă, reducerea cantității de colesterol înghițite și sportul.

8. Reglează acumularea de greutate. Lipsa somnului poate avea un efect negativ asupra mijlocului. Poate că nu consumi prea multe calorii în timp ce te odihnești însă sunt o mulțime de studii care amintesc despre efectele pozitive ale somnului.

Potrivit unei cercetări realizate în 2010 în Japonia, la care au participat 35.000 de adulți s-a observat că cei care dorm 5-6 ore pe noapte au de două ori mai multe șanse de a deveni supraponderali comparativ cu cei care se odihnesc 7-9 ore. Cercetătorii cred că acumularea de kilograme în plus din cauza lipsei de somn este rezultatul direct al reducerii nivelului de leptina – hormonul sațietății – și a creșterii hormonului foamei grelina.

9. Favorizează însănătoșirea. În timp ce ești treaz creierul tău primește și analizează în mod continuu informații. Iar acest lucru are un efect direct asupra funcționării corpului. Acest efect trebuie contracarat prin somn care are ca rezultat relaxarea și reintegrarea capabilităților mentale și fizice.

(Sursa: SfatulPărinților.ro)

Copyright © 2019 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==