logo_live_mob

Adventiștii de ziua a șaptea sunt grupul religios cel mai divers din punct de vedere etnic și rasial din Statele Unite, potrivit unui raport publicat de Pew Research Center, o organizație respectată din Washington.

„37% dintre adulții care se consideră a fi adventiști de ziua a șaptea sunt albi, în timp ce 32% sunt negri, 15% sunt hispanici, 8% sunt din Asia, și alți 8% sunt o altă rasă sau americani de rasă mixtă”, a precizat în raport Michael Lipka, editor Pew care se concentrează asupra religiei.

Analiza, bazată pe datele furnizate de Religious Landscape Study (Studiul referitor la Peisajul Religios) din anul 2014, a studiat compoziția etnică și rasială a 29 de grupuri religioase importante. Grupurile rasiale și etnice au fost încadrate în cinci categorii: albi, negri, hispanici, asiatici, și alte rase și americani de rasă mixtă.

După coroborarea datelor, Pew le-a oferit adventiștilor de ziua a șaptea un scor de 9.1 al Indicelui Herfindahl-Hirschman, mult peste media națională de 6.6, acolo unde 66% dintre membrii bisericilor sunt albi. Potrivit raportului, cel mai puțin divers grup religios din Statele Unite este Convenția Națională Baptistă, o denominațiune formată în mod tradițional din negri, care a primit un scor de 0.2.
Orice biserică ar fi avut un procent egal de enoriași din fiecare rasă ar fi primit nota 10, ceea ce înseamnă că membrii adventiști se împart aproape egal pe rase.

Gary Krause, director al Biroului Adventist Mission al Bisericii Adventiste mondiale, a spus că pentru îndeplinirea misiunii Bisericii de pregătire a tuturor oamenilor pentru revenirea lui Isus este nevoie de diversitate.
„Nu suntem o biserică americană. Nu suntem o biserică africană sau asiatică. Nu suntem o biserică europeană”, a spus Krause. „Suntem o mișcare mondială, cu o misiune îndreptată spre toate grupurile de oameni.”

El a menționat faptul că Biserica Adventistă funcționează în 215 de țări și teritorii. „Dar nu suntem fericiți pentru că Organizația Națiunilor Unite recunoaște 22 de alte state în care nu suntem prezenți”, a declarat Krause, al cărui birou coordonează și asigură finanțarea misiunii globale. „Suntem toți copii ai lui Dumnezeu și ne place să primim în mijlocul familiei noastre oameni de toate rasele.”

Potrivit unui raport Pew similar din anul 2007, Biserica Adventistă din Statele Unite a devenit mai diversă din punct de vedere rasial. În doar șapte ani, procentul adventiștilor albi a scăzut cu 6 puncte procentuale, de la 43% la 37%, în timp ce procentul adventiștilor negri a crescut cu 11 puncte procentuale, de la 21% la 32%. Procentul credincioșilor asiatici a crescut cu 3 puncte procentuale, de la 5% la 8%, iar procentul adventiștii din categoria alte rase/rase mixte s-a dublat de la 4% la 8%.

Marja de eroare atât pentru raportul din 2007 cât și pentru noul raport este de mai puțin de 1%, a declarat Katherine E. Ritchey, director de comunicare pentru Pew Research Center, pentru Adventist Review.

Daniel Weber, Directorul Departamentului Comunicare din cadrul Diviziunii America de Nord a Bisericii Adventiste, a declarat că cei 1,2 milioane de adventiști din Statele Unite sunt o reflectare directă diversității celor 18.5 milioane de membri ai Bisericii la nivel mondial.

„După cum biserica noastră a crescut în lume, fiind reprezentată în fiecare grup cultural rasial și lingvistic, aceeași diversitate se reflectă și în America de Nord, deoarece experiențele noastre cu diferite culturi ale lumii ne-au permis să fim mai eficienți în mărturisirea credinței noastre mai multor grupuri aflate în creștere aici”, a spus Weber. „Mandatul Evangheliei ne îndemnă să ajungem la toți oamenii, din toate culturile.”

Biserica Adventistă mondială nu a efectuat cercetări centrate doar asupra diversității sale, însă concluziile unui studiu nepublicat din America de Nord din anul 2013, care includea și întrebări referitoare la apartenența etnică a respondenților, sunt consistente cu concluziile noului raport Pew, a declarat David Trim, director al Biroului pentru Arhive, Statistică și Cercetare al Bisericii mondiale.

Trim nu a fost surprins de concluziile raportului Pew, afirmând că Biserica Adventistă ca întreg îi acceptă pe toți oamenii, iar mesajul ei subliniază aspectele comune, precum o comunitate în Hristos și speranța în revenirea Sa, mai degrabă decât diferențele.

„Avem o identitate care transcende diferențele naționale și etnice – și care nu caracterizează toate bisericile”, a spus Trim.

Raportul Pew definește o denominațiune ca fiind diversă dacă niciun grup rasial sau etnic nu reprezintă mai mult de 40% din numărul total de membri adulți. Doar două alte grupuri religioase corespund acestei definiții: musulmanii (cu un scor de 8.7) și martorii lui Iehova (8.6), care s-au plasat pe locurile doi, respectiv trei, după adventiști.

Indicele Herfindahl-Hirschman utilizat de Pew este o măsură folosită în mod comun în studiile privind cota de piață, printre altele. Acesta este utilizat de obicei pentru a evidenția monopolul companiilor care se confruntă cu mai puțină concurență.

La celălalt capăt al spectrului de frecvențe al indicelui, cel al grupurilor cel mai puțin diverse, tind să se situeze cultele ai căror membri sunt majoritari albi sau negri.

Raportul include trei subgrupuri de oameni care nu sunt afiliați religios: atei, agnostici și „nimic, în mod deosebit”. Toate cele trei grupuri sunt formate, în cea mai mare parte, din albi.

(Sursa: Andrew McChesney și Marcos Paseggi/ Adventist Review)

Copyright © 2019 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==