logo_live_mob

Papa Francisc i-a amintit miercuri, 23 septembrie 2015, președintelui american Barack Obama faptul că libertatea religioasă este una dintre cele mai „prețioase avuții” ale Americii, lăudându-i în același timp pe catolicii națiunii pentru munca lor spre o societate marcată de toleranță și deschidere.

„Alături de nenumăratele persoane de bună voință, [americanii catolici] sunt și ei preocupați ca eforturile de construire a unei societăți drepte și înțelept structurate să respecte preocupările lor profunde și dreptul lor la libertate religioasă”, a afirmat Pontiful în discursul ținut la Casa Albă, în Washington DC.

Repetând în fapt apelurile Episcopilor americani pe tema libertății religioase, Sfântul Părinte i-a spus președintelui Obama: „Toți suntem chemați să fim atenți, tocmai ca buni cetățeni, la conservarea și apărarea acestei libertăți de orice ar putea să o amenințe sau compromită.”

A subliniat rolul jucat de catolicii americani în edificarea unei societăți tolerante și deschise, una care apără persoanele și comunitățile, în timp ce „respinge orice formă de discriminare nedreaptă”.

În discursul dinaintea Pontifului, președinte a spus că cele 20.000 de persoane strânse pe gazonul Casei Albe reflectă într-o mică măsură „profunda devoțiune a celor circa 70 de milioane de catolici”.

Întâlnirea Papei de la Casa Albă este primul eveniment major din capitala SUA, într-un timp în care problema libertății religioase este considerată a fi spinoasă, în special pentru catolici. Afectând numeroase instituții catolice, și nu numai, o decizie din 2012 a administrației Obama cere instituțiilor să ofere servicii contraceptive angajaților, adesea ignorându-se excepțiile ce ar fi normale în baza obiecțiilor religioase. Există apoi îngrijorări privind drepturile religioase ale celor care nu sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex, după legalizarea de către Curtea Supremă americană de anul acesta, cu aplicare în toate cele cincizeci de state.

Discursul Pontifului a atins și tema schimbărilor climatice, recunoscând angajamentul SUA în direcția căutării de soluții la poluarea aerului. „Acceptând urgența, mi se pare clar că schimbările de climă reprezintă o problemă ce nu mai poate fi lăsată generațiilor viitoare”, a spus Papa. A spus că este „un moment critic al istoriei” în grija pentru „casa noastră comună”. Citând din enciclica sa despre mediu, Laudato Si, Papa Francisc a subliniat nevoia continuării schimbărilor în aria „dezvoltării sustenabile și integrale”. „Aceste schimbări cer din partea noastră o recunoaștere serioasă și responsabilă nu doar privind felul de lume pe care o vom lăsa copiilor noștri, ci și privind milioanele de persoane ce trăiesc sub un sistem care îi ignoră.” L-a citat pe Martin Luther King spunând că „am făcut o promisiune și acum este timpul să o onorăm”.

Inspirat de certitudinea că Creatorul nu își abandonează creaturile, a spus Papa, noi, creștinii, „dorim să ne angajăm pentru îngrijirea conștientă și responsabilă a casei noastre comune”. „Eforturile făcute recent de reparare a relațiilor deteriorate și deschiderea de noi porți de cooperare în cadrul familiei noastre umane reprezintă pași pozitivi pe drumul reconcilierii, dreptății și libertății”, a spus Papa. „Aș dori ca toți oamenii de bună voință din această măreață națiune să sprijine eforturile comunității internaționale de protejare a celor vulnerabili și de stimulare a modelelor integrale și largi de dezvoltare, pentru ca frații și surorile noastre de pretutindeni să cunoască binecuvântările păcii și prosperității pe care Dumnezeu le dorește pentru toți copiii Săi.”

Papa Francisc i-a mulțumit președintelui pentru primirea făcută în SUA, bătând un subtil apropo la problema migrării. A amintit că America este o țară ce s-a născut în mare parte din familii de imigranți, așa după cum propria sa familie italiană s-a stabilit în Argentina. Încheindu-și discursul la Casa Albă, Sfântul Părinte a spus: „Domnule președinte, vă mulțumesc încă o dată pentru primire și aștept cu interes aceste zile petrecute în țara Dvs. Dumnezeu să binecuvânteze America!”
Călătoria din 22-28 septembrie este prima în SUA a Papei Francisc. Vizita mai include opriri și în New York și Philadelphia, pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor.

(Sursa: Catholica)

Copyright © 2019 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==