logo_live_mob

Washingtonul a devenit primul stat din SUA care le cere, prin lege, tuturor instituţiilor sale de învăţământ superior să faciliteze condiţii optime de studiu pentru studenţii care, ca urmare a apartenenţei lor religioase, au nevoie de condiţii speciale. Iniţiativa legislativă a aparţinut unui student la drept, nereligios, și vizează aspecte de ordin practic, precum reprogramarea unor examene și acordarea permisiunii de a lipsi de la cursuri, cu condiţia ca studentul care dorește să beneficieze de aceste învoiri să își anunţe profesorul că ar putea avea nevoie de ele, în primele două săptămâni de curs.

Studenţii care au nevoie să își ia timp liber pentru a respecta sărbătorile lor religioase vor putea face acest lucru mai ușor după ce guvernatorul Washingtonului, Jay Inslee, a semnat Legea 5155 la începutul acestei săptămâni. Măsura obligă instituţiile de învăţământ superior să împlinească nevoile religioase ale studenţilor de orice religie sau confesiune recunoscută de stat, cerându-le totodată profesorilor să își anunţe studenţii că programa de învăţământ le creează condiţii optime de studiu cursanţilor de orice religie.

Concret, legea le cere universităţilor să „faciliteze condiţii rezonabile studenţilor care, ca urmare a respectării anumitor sărbători religioase, vor lipsi sau vor trece prin perioade foarte solicitante în anumite secţiuni ale cursului sau ale programei”, așa cum stipulează site-ul Legislaturii Washington.

Iniţiativa legală îi aparţine unui tânăr student la drept în cadrul Universităţii Washington, Byron Dondoyano. În 2017, acesta s-a hotărât să ţină Ramadanul, împreună cu colegii săi musulmani, deși nu este o persoană religioasă. „A mers o săptămână, după care a devenit extrem de greu”, mărturisea Dondoyano, după experimentul său. În acea perioadă, a găsit un articol de presă care descria eforturile unui profesor de la Universitatea din Washington, Bothell de a organiza examenele finale după apusul de soare, pentru ca studenţii săi musulmani să poată participa în condiţii optime, fără să aibă probleme de concentrare din cauza foamei.

Dondoyano a revizuit politicile universităţii sale privind condiţiile religioase pentru studenţi, însă nu doar că a avut dificultăţi să găsească ceva, ci a fost și dezamăgit de inadecvarea politicilor pe care le-a găsit. Așa că s-a raliat cu un coleg musulman și au început să lucreze pentru a schimba politicile universităţii lor.

Cei doi s-au întâlnit cu un senator prezent la un eveniment de lobby, au discutat cu el, iar acesta a fost de acord să le susţină eforturile și să propună un amendament legal la nivelul statului. La scurt timp după aceasta, membrii Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice, Federaţia Evreiască din Seattle și Liga Anti-Defăimare, precum și alte organizaţii au demarat acţiuni de sprijinire a iniţiativei legislative. „A fost un efort de echipă”, spunea Dondoyano. „Facilitarea unor condiţii optime pentru studenţii de altă religie nu aduce beneficii unei singure confesiuni. Este ceva ce poate fi susţinut de toată lumea.”

Dondoyano, care studiază dreptul, speră ca decizia Washingtonului să inspire și alte state să procedeze la fel. J. Cody Nielsen, fondator al ONG-ului Convergence on Campus, declara că iniţiativa legislativă transmite mesajul că „toate formele de identitate religioasă” sunt bine-venite în campus.

(Sursa: semneletimpului.ro)

Copyright © 2019 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==