logo_live_mob

Lideri ai celor trei religii avraamice – mozaism, creștinism, islamism – s-au reunit la sfârșitul lunii octombrie la Vatican pentru a semna o declaraţie comună împotriva suicidului asistat și a eutanasiei.

Potrivit declaraţiei comune, eutanasia și suicidul asistat sunt „în sine, moral și religios greșite și interzise fără excepţie”. Semnatarii au fost de acord să respingă „orice presiune pusă asupra unui pacient pe moarte pentru ca acesta să își încheie viaţa prin acţiuni directe și premeditate”.

Reprezentanţii celor trei religii au declarat de asemenea că niciun cadru medical nu ar trebui forţat, nici direct, nici indirect, să contribuie la moartea premeditată și intenţionată a unui pacient prin suicid asistat sau orice altă formă de eutanasie, în special atunci când aceasta contravine credinţelor religioase ale cadrului medical.

Documentul cuprinde și afirmaţii pozitive care vizează „încurajarea și sprijinirea accesului la îngrijiri paleative validate și profesioniste pentru oricine, oriunde”. „Sprijinim legile și politicile care protejează drepturile și demnitatea pacientului muribund, pentru a se evita eutanasia și a promova îngrijirea paleativă”, se mai arată în document.

Aprecierile pe care le fac semnatarii cu privire la societate reflectă o poziţie opusă eutanasiei, dar care integrează aspecte dureroase ale dezbaterii privind această măsură: „Ca societate, avem nevoie să ne asigurăm că dorinţa pacienţilor de a nu fi o povară nu le inspiră simţământul că sunt inutili și nici nu le răpește conștientizarea valorii și a demnităţii propriei vieţi, care merită îngrijire și sprijin până la finalul ei natural.”

Textul a fost făcut public de Vatican și poate fi consultat integral pe site-ul academyforlife.va. Printre cei 30 de semnatari ai documentului se numără: rabinul David Rosen (directorul pentru chestiuni religioase a Comitetului Evreiesc American), monseniorul Vincenzo Paglia (preşedintele Academiei Pontificale pentru Viaţă) și Samsul Anwar (preşedintele comitetului central al Muhammadiyah – asociaţie socio-culturală musulmană – din Indonezia).

Papa Francisc este, probabil, liderul religios a cărui opoziţie faţă de eutanasie este cea mai vizibilă la nivel mondial. „Practica eutanasiei, devenită deja legală în diverse state, propune doar în aparenţă încurajarea libertăţii personale, în condiţiile în care ea se bazează în realitate pe o viziune utilitaristă asupra persoanei”, declara pontiful luna trecută, în timpul unei audienţe la care au participat mai mulţi medici oncologi italieni. „Tehnologia nu este un serviciu pentru om atunci când se reduce la un singur lucru, când face distincţia între cine merită să fie încă îngrijit medical şi cine nu merită, pentru că acea persoană este considerată doar o povară”, a subliniat suveranul pontif, care a insistat şi asupra importanţei pe care o au „însoţirea pacientului” şi „îngrijirile paliative”. Liderul de la Vatican sublinia atunci că, „dacă alegem moartea, problemele sunt rezolvate într-un anumit sens, dar câtă amărăciune se află în spatele acestui raţionament şi câtă respingere a speranţei se află în alegerea de a renunţa la tot şi de a rupe toate legăturile”!

(Sursa: semneletimpului.ro)

Copyright © 2019 emausMADRID | Toate drepturile rezervate.
Sus
Urmărește-ne pe:                        
ABONAȚI-VĂ LA BULETINUL NOSTRU!
ÎNSCRIEREA DVS. A FOST TRIMISĂ
VĂ MULȚUMIN!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheS5zdHJlYW1raXQudHYvY29udGVudC9jaGFubmVsL2VtYXVzbWFkcmlkL2xpdmUvZW1hdXNtYWRyaWQucGxheWVyLmh0bWwvcXVhbGl0eV9zZWxlY3RvciIgd2lkdGg9IDEwMCU7IGhlaWdodD0gMTAwJTsgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwIiBtYXJnaW5oZWlnaHQ9IjAiIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0idHJ1ZSIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG9hbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiIG1zYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGhlaWdodDogMTAwJTsgIiBfbWNlX3N0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgaGVpZ2h0OiAxMDAlOyIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsaWduPSJjZW50ZXIiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIGhzcGFjZT0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiANCnNyYz0iaHR0cDovL3BsYXkuc3RyZWFta2l0LnR2L2NvbnRlbnQvY2hhbm5lbC9lbWF1c21hZHJpZC9saXZlL2VtYXVzbWFkcmlkLnBsYXllci5odG1sL3F1YWxpdHlfc2VsZWN0b3IiPg0KPC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNTI2OTI4NTc/YXV0b3BsYXk9MSZjb2xvcj1mZjE4MDgmdGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wIiB3aWR0aD0iNjk2IiBoZWlnaHQ9IjM1OSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHdlYmtpdGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBtb3phbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4gYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==