
Știai că prima femeie, care a primit autorizația de a practica medicina în Mexic, a fost o membră a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea? Numele ei era Lillis Wood Starr și a slujit ca misionară în Mexic.
Știai că sistemul de organizare al bisericii a fost gândit de Asa T. Robinson, un pionier misionar al Africii de Sud și al Australiei? El a predicat pentru ultima dată la vârsta de 95 de ani. Titlul predicii? „Sfânta Speranță”.
Știai că Dumitru Dragomirescu a fost un profesor universitar român adventist? El a predat în special fizică și materii legate de fizică atomică. În prealabil făcuse parte din prima generație de absolvenți de la Seminarul biblic de la Diciosânmartin.
Aceste istorii și mii altele pot fi găsite în prima lucrare online a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, „Encyclopedia of Seventh-day Adventists (sau ESDA)” [„Enciclopedia Adventiștilor de Ziua a Șaptea”, în lb. Română], care a fost lansată la data de 1 Iulie 2020.
Ce este ESDA?
Enciclopedia este rezultatul unui proiect al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care a durat cinci ani. Ea conține 2.100 de articole și 3.200 de fotografii, multe dintre ele fiind publicate pentru prima dată. Platforma online ESDA este o resursă gratuită care va fi revizuită regulat: cel puțin 6.000 de articole vor fi adăugate, împreună cu multe alte fotografii, plus videoclipuri, înregistrări audio și documente originale. În plus, articolele existente vor putea fi corectate și augmentate. Cu toate că o variantă va fi publicată în format fizic, ESDA Online, care va fi actualizată frecvent, va fi mai utilă și mai corectă decât oricare altă publicație – și va fi disponibilă, de asemenea, și pe telefonul mobil – un avantaj față de volumele groase și costisitoare.
De ce ESDA?
Versiunea veche ESDA a fost publicată în 1966; a doua ediție revizuită a apărut în 1996. Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea mondială a suferit multe schimbări importante în acea perioadă. Vechea ediție a fost scrisă de un grup mic de persoane, în clădirea de birouri din Washington DC. De asemenea, au fost identificate erori în vechea enciclopedie, multe alte surse fiind descoperite.
Astfel, Biserica Adventistă avea nevoie de o altă lucrare de referință în domeniu, care să reflecte diversitatea uimitoare a bisericii secolului al XXI-lea. Era nevoie, de asemenea, de o versiune online care să ofere toate opțiunile erei digitale.
În 2014, membrii comitetului executiv al Conferinței Generale au rugat pe cei din Office of Archives, Statistics, and Research (ASTR) [Biroul de Arhive, Statistici și Cercetare] să înlocuiască venerabila Enciclopedie. David Trim, directorul ASTR, a venit cu planul pentru realizarea proiectului, pe care Biserica Mondială l-a susținut financiar. Deoarece era o lucrare nouă, mai degrabă decât o versiune revizuită, i-a fost oferit un nou nume: „Encyclopedia of Seventh-day Adventists (sau ESDA)” [„Enciclopedia Adventiștilor de Ziua a Șaptea”, în lb. Română].
Lucrarea a fost pregătită de sute de cercetători, autori și de zeci de editori din întreaga lume, scriind despre instituții, despre organizații, despre primii membri și lideri religioși ai națiunii sau grupului lor. Toate articolele au fost verificate, acțiune care a crescut numărul celor implicați în proiect.
Scopurile ESDA
• Oferirea de informații de încredere și autoritative despre istoria Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, despre evenimente și teme importante, despre organizații, instituții și persoane.
• Să întărească identitatea Adventistă într-o mișcare mondială care crește rapid, oferind lumină asupra doctrinelor care ne disting de alții și asupra credințelor în Spiritul Profetic.
• Oferirea oportunității celor care sunt noi în credință, celor care sunt membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea sau celor care nu sunt adventiști de a învăța despre toate aspectele adventismului.
• Accentuarea rolului organizației denominaționale în împlinirea misiunii Bisericii.
• Sublinierea provocărilor misionare din prezent, în încercarea de a ajunge la întreaga lume.
În viitor
Conform lui Trim, cu toate că ESDA Online conține în prezent peste 2.000 de articole, alte 4.000 necesită a fi scrise. Sprijinul financiar al Bisericii va continua pentru următorii doi ani.
Trim a mai adăugat că această experiență a întărit credința autorilor. El face apel la cercetătorii adventiști din toate domeniile și la toți membrii bisericii care sunt pasionați de moștenirea adventistă să contacteze coordonatorii proiectului dacă doresc să scrie sau să verifice articole. Sunt multe alte istorii interesante, încurajatoare, inspiratoare din istoria adventismului care vor să fie auzite.
Adresa ESDA
„Encyclopedia of Seventh-day Adventists” poate fi găsită la adresa de internet: https://encyclopedia.adventist.org/ (resursă în limba engleză).
Cercetătorii și membrii adventiști care doresc să se implice în proiect pot accesa secțiunea „Get Involved” a site-ului, pentru mai multe informații.
(Sursă: Adventist Review)